karácsonyfára egyéb dísz is: gyümölcsök, szaloncukor és mézeskalácsból
készült díszek is.
Miután mindenki meglelte ajándékát a fa alatt, a karácsonyi asztal várja a
családot. Az ilyenkor asztalokra került ételeknek is mindig volt jelentése:
Mákos tésztát enni a jó házasságot jelentette, a hüvelyesek (a bab a lencse):
a jót, a termést, a gazdagságot, az együtt elfogyasztott alma a családi
összetartozást, együttmaradást biztosította. A mézes fokhagyma a jövõ évi
egészséget szolgálta. A karácsonyi asztal elmaradhatatlan étele a hal. Ez a
hagyomány bécsi eredetû, elkészítési módja is onnan terjedt el. Készülhetett
étel disznóból is. Ennek az a magyarázata, hogy a disznó elõre túr,
fogyasztása a következõ évben jó elõrehaladást, fejlõdést jelent. Ezzel
szemben szárnyas nem kerülhetett asztalra, mert a szárnyas hátra kapar.
Ennek ellenére sok helyen a világon ma már rendszeres étel az asztalon a
karácsonyi pulyka. Hagyományos édesség az ünnepi kalács, de más
édességekkel is találkozhatunk, mint például Angliában a nagyhagyományú
karácsonyi pudinggal, vagy nálunk a mákos és diós bejglivel.
Még nagyon sok érdekes hagyomány fûzõdik a karácsonyi ünnepkörhöz, és
sok új dolgot ismerhetünk meg, ha nyitott szemmel és füllel járunk az
ünnepekre való készülõdés közben. Ha kitárjuk szívünket az ünnep örömei
felé, még teljesebbé tehetjük Jézus születésének ünnepét.
(Összeállította: Sohr Zsuzsanna 7.b)
Nuwa Wamala-Nnyanzi
festménye
Uganda
Fõszerkesztõ:
Kovácsné Thomann Mónika
Szerkesztõk:
Mutz Attila 8.,
Gõsi Eszter és Botlik Benedek
Köszönjük a szerzõk, az
alkotók és a segítõk munkáját.
Segítettek:
Sohr Zsuzsanna 7.b,
Rózsa Gyõzõ 7.a,
Bukovinszky Ádám 7.a,
Noveczky Tamás 7.a
Köszönjük a Magyarország Református Egyház
Bethesda Gyermekkórházának,
hogy támogatta karácsonyi számunkat.
|