Európa legnagyobb óvárosa a Katedrális
térrel és magával a székesegyházzal kezdõdik.
Az itt látható rengeteg mûemlék közül
kiemelkedik az egyetem épülete, az Elnöki
Palota és a csillagvizsgáló. Az óváros felett
magasodik a Három Kereszt hegy, amely az
itt keresztre feszített szerzetesek emlékének
tiszteleg.
Az Újvárosban mindenképpen nézzük meg a
Kivégzett Litvánok Múzeumát. Itt, a KGB
volt székházában egykori rabok mutatják be
szenvedéseik színterét.
Curonian Spit hosszan elnyúló, varázslatos
homokzátony, haraphatóan tiszta levegõvel,
látványos élõvilággal. Rengeteg sportolási
lehetõség található a tengerparton,
bérelhetünk jetskit, horgászhatunk, de akár
búvárkodhatunk is. Nagyon kellemes
idõtöltés esténként a frissen füstölt hal és a
vodka mellett a fenyõillatú tengerparton a
barátokkal beszélgetni.
A Keresztek Hegye meglehetõsen bizarr
látványt nyújt, és furcsa érzéseket kelt az
emberekben. Több ezer keresztet állítottak itt
a helyiek, és a szovjet hatalom hiába próbálta
ezeket éveken keresztül földbe döngölni, a
hét évszázados tradíciót bulldózerekkel nem
tudták megsemmisíteni.
Gasztronómia
A magyar ízlésnek egy kicsit furcsa a litván
konyha, de szedjük össze a bátorságunkat, és
kóstoljuk meg a helyi ízeket, különlegesen
kellemes élményben lesz részünk. A leghíresebb étel a capelinai, amely egy szivar alakú, nyúlós, krumpliból készült
tészta közepében sajt, hús és gomba golyócskákkal, és mindez leöntve egy szalonnás, hagymás, tejfölös pikáns szósszal.
A húst elõnyben részesítõk kerüljék a karácsonyi vacsorát, amely hagyományosan 12 vegetáriánus ételbõl áll. Ne
hagyjuk ki a helyi italkülönlegességeket se, de legyünk nagyon óvatosak, a 60 %-os midus (mézbõl készült égetett szesz)
pillanatok alatt asztal alá moshatja az embert. Aki egy kicsit könnyebbet szeretne, annak a stakliskes nevû mézlikõr az
ajánlott.
Litván szalonnás pogácsa Lublini:
Hozzávalók:
4 kg liszt
3 kg margarin
15 dkg élesztõ
6 dl tej
6 db tejföl
annak a stakliskes nevû
mézlikõr ajánlott.
|