Print document
 5 of 19 
 
több só, mint cukor
3 tojás
olaj
szalonna
sajt
ízlés szerint köménymag
Az élesztõt a tejben felfuttatjuk. Miközben az élesztõ
fut, egy hatalmas lavórban a lisztbe belereszeljük a 3 kg
margarint. Ezt a masszát minél morzsásabbra gyúrjuk.
Ezután a lavórba öntjük az összes hozzávalót a
szalonna, a sajt és a köménymag kivételével. Ezt az
egészet addig gyúrjuk, amíg tészta kinézetûvé nem válik.
A gyúrást csinálhatjuk többen is, így talán könnyebb.
Miután meggyúrtuk eltesszük pihenni, fontos, hogy egy
konyharuhával letakarjuk, mert ha nem, akkor kiszárad
és kezdhetjük elõröl. A fél órás pihenõ után a tészta
óriásból kiszakítunk kisebb darabokat, amiket egy
nyújtódeszkán körülbelül fél ujjnyi vastagságúra
nyomunk szét. A lapos tészta egyik felét megpakoljuk
szalonnával és sajttal, majd a másik felét gondosan
ráhajtjuk. Az így kapott töltött tésztát kis négyzetekre felszeleteljük, és a tepsibe rakjuk, amit pedig az elõmelegített sütõ
vár. Ezt a folyamatot megismételjük körülbelül tízszer.
Napsugár kenyér:
Hozzávalók:
ugyanaz, mint a pogácsához, csak nem kell bele
szalonna és sajt, viszont annál több köménymag
A tésztát ugyanúgy állítjuk elõ, mint a pogácsánál, csak kinyújtás
helyett hosszú kígyót gyúrunk, amit csigaalakban tekerünk fel.
Ez a napkenyér közepe. Sugarakat pedig szintén hasonló
módon állíthatunk elõ, a kígyókat nem tekerjük fel telesen csiga
alakúra, csak félig, majd a sugarakat a csiga alakú testhez
rögzítjük. Az így kapott napsugárkenyeret szintén elõmelegített
sütõben sütjük, addig, amíg meg nem sül. A tetejét ízlés szerint
megszórhatjuk köménymaggal.
Litván szépség