Világrekord-kísérlet a Csodák Palotájában

2005. április 18-án hétfõn 18 órától másnap 18 óráig, azaz 24 órán át mutatunk be látványos fizikai kísérleteket, ismétlés és szünet nélkül.

- Guinness record a Csodák Palotájában!
- Programok
- Megközelítes
- Fényimpulzus a Föld körül
- Internetes folyamatos élõ közvetítés
- Internetes rádió hallgatása A 2005-ös esztendõ százéves évfordulója Albert Einstein nagy hatású tudományos publikációinak, amelyek a modern fizika alapját képezik: az Unesco ennek tiszteletére hirdetette meg a Fizika Nemzetközi Évét, melyet szerte a világon számtalan programmal ünnepelnek.

A Csodák Palotája, Közép-Európa mindmáig egyetlen interaktív tudományos központja is csatlakozik e világméretû mozgalomhoz: az USA-beli Princetonból kiinduló, a világon egy nap alatt körbefutó jubileumi fénystafétához kapcsolódva.

2005 április 18-án este, Albert Einstein halálának ötvenedik évfordulóján az Egyesült Államok keleti partján fekvõ Princetonban minden lámpát leoltanak. Néhány másodperccel késõbb pedig mûködésbe hozzák annak a különleges fény-váltóversenynek az elsõ fényforrását, amely ügyes összhanggal az egész földgolyót körüljárja.

Az impulzus végig fut majd az egész Egyesült Államokon a keleti parttól a nyugatiig, utána egy fényvezetéken keresztül, a Csendes-óceánon át Kelet-Ázsiába jut. Kínában a fény két sugárra szakad. Az elsõ északra indul: Oroszországon, Ukrajnán, Lengyelországon, Szlovákián és Csehországon halad át. A déli fénycsóva útja Indiát, Pakisztánt, Iránt, Törökországot, Bulgáriát, Szerbiát, Magyarországot és Ausztriát érinti. A két sugár Németországban találkozik, majd továbbhalad Franciaországba, Belgiumba és Nagy-Britanniába, onnan pedig vissza Észak-Amerikába. A különleges fényváltóban bárki részt vehet, és bármilyen fényforrást használhat az autó fényszórójától kezdve, a fáklyán és a tûzön át a lézerig.

A legfontosabb, hogy mindenki a megfelelõ idõben gyújtsa meg a saját fényét. A fénytúra szervezõi úgy képzelik, hogy a nagy városokban pár méternyi távolságban álló résztvevõk egymás után gyújtják meg öngyújtóikat, vagy lámpáikat és így adjak tovább a fényimpulzust.
 
Csengetési rend

1. 7:55 - 8:45
2. 8:55 - 9:40
3. 9:50 - 10:35
4. 10:45 - 11:30
5. 11:55 - 12:40
6. 12:55 - 13:40
7. 13:50 - 14:35

óra
névnap
Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van. Holnap Mónika és Flórián napja lesz.