MEGEMLÉKEZÉS AZ 1956-OS FORRADALOMRÓL

1956-os megemlékezésünket ebben az évben olyan formában tartottuk, hogy a forradalom néhány szemtanúját, illetve résztvevõjét hívtuk meg az iskolába azzal a céllal, hogy kisebb, 30-40-es létszámú diákcsoportokkal beszéljenek, illetve beszélgessenek élményeikrõl, emlékeikrõl. Célunk volt az is, hogy ismert nevû, kiemelkedõ szereplõk mellett történelmileg "névtelen" személyek is elmondják, hogyan élték át az eseményeket. Mindezzel azt szerettük volna elérni, hogy a diákok a történelmet alakító személyek tettei mögött valóságos emberi sorsokkal találkozzanak, de felfedezzék azt is, hogy a hétköznapi szereplõk életében mennyire jelen van a történelem; s ezáltal kedvet kapjanak ahhoz, hogy saját családi és ismeretségi körükben is megkérdezzék azokat a szemtanúkat, akiket még meg lehet kérdezni.
Az idõt és a beszélgetõ csoportokat úgy osztottuk be, hogy minden vendég két diákcsoporttal, illetve minden csoport két vendéggel töltsön együtt kb 1-1 órát. Így a különbözõ sorsok, személyiségek, temperamentumok, felfogások tudatos vagy önkéntelen összevetése bõven adott alkalmat az elhangzottak továbbgondolására.
Ünnepi vendégeink voltak Bozóky Éva újságíró, Donáth Ferenc felesége; Kádár Lászlóné, iskolánk matematika szakos tanára; Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság v. elnöke; Kiss Tamás, a POFOSZ alelnöke, az 1956-os szegedi diákmozgalmak egyik vezetõje; Rácz Sándor, az 1956-os Nagybudapesti Munkástanács elnöke; Varga László erdélyi református lelkész, a magyar forradalom ürügyén Romániában lefolytatott perek egyik áldozata, aki 7 évet töltött börtönben és kényszermunkán; valamint Végvári Vazul ferences szerzetes, az 1956 november 4-e után a budai Várban mûködött fegyveres ellenálló csoport vezetõje. Nemcsak azért tartozunk nekik köszönettel, hogy meghívásunkat elfogadták, hanem azért is, mert gyakorlatilag egész szombat délelõttjüket ránk szánták (a kétszer egyórás beszélgetések - a reggeli rövid közös megemlékezéssel és a közbeiktatott szünetekkel együtt - 9-tõl kb fél 1-ig tartottak).
A megemlékezés formájának kigondolója, szervezõje és lebonyolítója Bíró Zsolt, iskolánk történelem szakos tanára volt.

Bibó István ig.

Képeink a megemlékezésrõl

 
Csengetési rend

1. 7:55 - 8:45
2. 8:55 - 9:40
3. 9:50 - 10:35
4. 10:45 - 11:30
5. 11:55 - 12:40
6. 12:55 - 13:40
7. 13:50 - 14:35

óra
névnap
Ma 2024. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.